SKŁADNIKI
cukier trzcinowy surowy**, mąka z PSZENICY ORKISZ**, skrobia ryżowa*, skrobia kukurydziana*, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu* 5 %, proszek do pieczenia (substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, kwas: winian monopotasowy, skrobia kukurydziana*), sól kamienna, wanilia*. (* certyfikowany składnik ekologiczny, ** składniki z rolnictwa biodynamicznego)
OPIS
Nie ma znaczenia, czy nazywa się to kopcem kreta, ciastem kopułowym czy ciastem górskim. Najważniejsze, że ten pyszny tort czekoladowy smakuje tak samo pysznie, jak wygląda i jest równie udany, jak szybki w przygotowaniu. Również pyszny jako wersja wegańska. I oczywiście bez dodatków, takich jak sztuczne aromaty czy wzmacniacze smaku.
Opakowanie zawiera: 250 g mieszanki na bazę (spód), 100 g mieszanki na krem.
Mieszanka do pieczenia na 1 ciasto, przygotowanie 20 minut, czas pieczenia ok. 25 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do przygotowania ciasta wegetariańskiego dodatkowo potrzebne są:
Na bazę (spód): 2 jajka, 75 g miękkiego MASŁA, 75 ml mleka.
Na krem: 600 ml śmietanki, 100 ml mleka.
Dodatkowo: owoce do nadzienia: 400 g truskawek lub 3 banany.
1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (grzanie góra/dół) i wyłóż dno tortownicy (ø 25 cm) papierem do pieczenia.
2. Wsyp 250 g mieszanki na bazę do miski, dodaj 2 jajka, 75 g MASŁA i 75 ml MLEKA, miksuj ręcznym mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej ciasto do tortownicy, wygładź i umieść formę na środku nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia 25 minut. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć po upieczeniu.
3. Wyjąć papier do pieczenia i położyć spód na talerzyku do ciasta, następnie łyżką wydrążyć ciasto na ok. 0,5-1 cm, pozostawiając granicę 1-2 cm. Wyjęte ciasto grubo pokruszyć w misce i odstawić.
4. Na wydrążony spód położyć owoce [np. truskawki lub banany (połówki)].
5. W celu przygotowania kremu wlej 600 ml śmietanki i 100 ml MLEKA do dużego, wysokiego naczynia i krótko wymieszaj mikserem ręcznym na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych obrotach. Powoli wsypuj 100 g mieszanki na krem i ubijaj. Gdy krem ma konsystencję smarowną, jest gotowy.
6. Rozsmaruj krem na pokrytym owocami spodzie w pagórkowaty wzór.
7. Przykryj krem dookoła odłożonymi okruchami ciasta. Lekko dociśnij.
8. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.
- Do przygotowania ciasta wegańskiego dodatkowo potrzebne są:
Na bazę (spód): 150 g dojrzałego, rozgniecionego banana, 50 g miękkiej margaryny, 75 ml napoju roślinnego
Na krem: 500 g jogurtu wegańskiego, 150 g wegańskiego serka śmietankowego
Dodatkowo: owoce do nadzienia: 400 g truskawek lub 3 banany
1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (grzanie góra/dół) i wyłóż dno tortownicy (ø 25 cm) papierem do pieczenia.
2. Wsyp 250 g mieszanki na bazę do miski, dodaj 150 g dojrzałego, rozgniecionego banana, 50 g miękkiej margaryny, 75 ml napoju roślinnego, miksuj ręcznym mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej ciasto do tortownicy, wygładź i umieść formę na środku nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia 25 minut. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć po upieczeniu.
3. Wyjąć papier do pieczenia i położyć spód na talerzyku do ciasta, następnie łyżką wydrążyć ciasto na ok. 0,5-1 cm, pozostawiając granicę 1-2 cm. Wyjęte ciasto grubo pokruszyć w misce i odstawić.
4. Na wydrążony spód położyć owoce [np. truskawki lub banany (połówki)].
5. W celu przygotowania kremu wlej 500 g jogurtu wegańskiego, 150 g wegańskiego serka śmietankowego, 100 g mieszanki na krem do dużego, wysokiego naczynia i krótko wymieszaj mikserem ręcznym. Gdy krem ma konsystencję smarowną, jest gotowy.
6. Rozsmaruj krem na pokrytym owocami spodzie w pagórkowaty wzór.
7. Przykryj krem dookoła odłożonymi okruchami ciasta. Lekko dociśnij.
8. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Wskazówka: Ciasto łatwiej pokroić, jeśli zanurzy się nóż w gorącej wodzie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1540 kJ/363 kcal
Tłuszcz: 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 81 g
w tym cukry: 42 g
Błonnik: 2,8 g
Białko: 5,3 g
Sól: 0,78 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać inne ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZECHY, SOJĘ, nasiona sezamu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.