SKŁADNIKI
cukier buraczany*, skrobia kukurydziana*, mąka ryżowa*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu* 8 %, płatki gorzkiej czekolady* 6 % (nierafinowany cukier trzcinowy*, miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyny (ze słonecznika*)), substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*, sól kamienna, wanilia*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Mieszanka do pieczenia bezglutenowego brownie z kremem sernikowym.
Opakowanie zawiera 300 g mieszanki na ciasto brownie, 50 g mieszanki na krem sernikowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
****Do przygotowania klasycznej wersji ciasta potrzeba:
- 125 g miękkiego MASŁA,
- 1 jajo,
- 100 ml MLEKA.
Do przygotowania klasycznej wersji kremu potrzeba:
- 250 g chudego twarogu,
- 1 jajo.
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra/dół i wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy (średnica 25 cm).
2. Umieść mieszankę na ciasto brownie w misce i wymieszaj z masłem, jajkiem i mlekiem. W drugiej misce wymieszaj mieszankę na krem sernikowy z chudym twarogiem i jajkiem.
3. Wlej ciasto na brownie do tortownicy i równomiernie rozprowadź. Następnie za pomocą łyżki stołowej rozsmaruj krem sernikowy na wierzchu.
4. Czas pieczenia wynosi 40 minut na średniej wysokości rusztu.
5. Pozwól dobrze ostygnąć przed jedzeniem.
****Do przygotowania ciasta w wersji wegańskiej potrzeba:
- 100 g margaryny,
- 100 ml napoju roślinnego.
Do przygotowania wegańskiej wersji kremu potrzeba:
- 150 g wegańskiej alternatywy serka śmietankowego,
- 150 g wegańskiej alternatywy twarogu.
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra/dół i wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy (średnica 25 cm).
2. Umieść mieszankę na ciasto brownie w misce i wymieszaj z margaryną i napojem roślinnym. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce wymieszaj mieszankę na krem sernikowy z wegańską alternatywą serka śmietankowego i wegańską alternatywą twarogu.
3. Wlej ciasto na brownie do tortownicy i równomiernie rozprowadź. Następnie za pomocą łyżki stołowej rozsmaruj krem sernikowy na wierzchu.
4. Czas pieczenia wynosi 40 minut na średniej wysokości rusztu.
5. Pozwól dobrze ostygnąć przed jedzeniem.
UWAGA: Wydłużenie czasu pieczenia wpłynie na soczystość sernikobrownie.
WSKAZÓWKA: Ciasto na brownie będzie wyjątkowo ciągliwe, jeśli dodasz 2 łyżki melasy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g suchej mieszanki
Wartość energetyczna - 1623 kJ/383 kcal
Tłuszcz - 2,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,6 g
Węglowodany - 84 g
w tym cukry - 54 g
Błonnik - 3,7 g
Białko - 3,7 g
Sól - 0,15 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ORZECHY, ORZESZKI ZIEMNE, białka MLEKA, SOJĘ i nasiona sezamu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.