UNIWERSALNA MIESZANKA MĄK...

    UNIWERSALNA MIESZANKA MĄK BEZGLUTENOWA 200 g - CELIKO

    Obecnie brak na stanie
    6,50 zł
    Brutto

     
    SKŁADNIKI
    mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, sól.

    OPIS
    Koncentrat mąki bezglutenowej do przygotowania makaronu, naleśników, tortilli, klusek, kopytek, pierogów, ciasta parzonego.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    **** Tortilla
    Przygotować do tortilli
    - 1 koncentrat mąki bezglutenowej
    - 20 g oleju (2 łyżki)
    - ok. 150 - 200 ml mleka
    - 1 jajo
    - Twoje ulubione dodatki: np. usmażona pierś z kurczaka z przyprawami, warzywa wg uznania, sos, przyprawy.

    Wykonanie:
    - Zawartość torebki wsypać do miski, dodać jajo, olej, sól, MLEKO i wymieszać, tak żeby uzyskać półpłynną konsystencję ciasta jak na naleśniki
    - Na patelnię nalać niewielką ilość oleju i ją rozgrzać. Następnie nalać cienką warstwę ciasta i smażyć na złocisty kolor z dwóch stron
    - Podgrzany placek posmarować sosem i położyć dodatki. Następnie uformować tortillę.

    **** Pierogi
    Przygotować do pierogów
    - 1 koncentrat mąki bezglutenowej
    - 1 jajo
    - 90 - 100 ml ciepłej wody
    - 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (ok. 5 g)
    - ulubiony farsz

    Wykonanie:
    - Siemię lniane zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw do napęcznienia (3 - 5 minut)
    - Do miski przesiej koncentrat mąki, dodaj jajo i wlej siemię. Zagniataj ciasto dolewając pozostałą część wody, do momentu, aż nie będzie się kruszyć
    - Ciasto wałkuj partiami (szybko wysycha, więc najlepiej przykryć je folią spożywczą)
    - Szklanką wykrawaj krążki. Na krążek nakładaj farsz, złóż na pół i dokładnie sklej
    - Pierogi wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę. Aby pierogi się nie sklejały można dodać do wody łyżeczkę oleju lub nasła. Pierogi gotuj ok. 5 - 7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g koncentratu mąki
    Wartość energetyczna: 1508 kJ/360 kcal
    Tłuszcz: 0,6 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
    Węglowodany: 82 g
    w tym cukry: 0 g
    Białko: 5,4 g
    Sól: 1,21 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać SOJĘ, MLEKO i ich produkty pochodne.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
    5900038001183

    16 innych produktów w tej samej kategorii: