MIESZANKA "TWÓJ CHLEB" NADBUŻAŃSKI...

    MIESZANKA "TWÓJ CHLEB" NADBUŻAŃSKI ŻYTNI NA ZAKWASIE BIO 1 kg - MŁYNY WODNE (EKO OAZA)

    Obecnie brak na stanie
    9,31 zł
    Brutto

     
    SKŁADNIKI
    mąka ŻYTNIA* typ 720 (70 %), mąka ŻYTNIA* typ 2000 (30 %). (* certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Jest to gotowa mieszanka tradycyjnych ekologicznych mąk żytnich: chlebowej i razowej bez rafinacji, wymielonych ze 100 % ziaren ŻYTA uprawianego w nadbużańskich certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych.
    Opracowanie receptury mieszanki nastąpiło, na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
    Ten chleb ma charakterystyczny naturalny, żytni smak i zapach, dzięki dodatkowi domowego zakwasu żytniego.
    Taki chleb w codziennej diecie jest źródłem błonnika, białka roślinnego, składników mineralnych i witamin.
    Aby nadać mu swój smak i wzbogacić o dodatkowe wartości odżywcze, warto dodać: zioła, ziarna czy też inne mąki.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Dodatkowo należy przygotować:
    - mieszanka 450 g + 100 g do zakwasu
    - zakwas 150 ml
    - drożdże suszone 1 mała łyżeczka
    - JOGURT naturalny 380 ml
    - sól 2 małe łyżeczki
    - woda 200 ml do zakwasu

    Sporządzenie zakwasu (na min. 48 godzin przed wypiekiem):
    - Do litrowego słoja wsyp 100 g mieszanki i zalej 200 ml wody
    - Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji śmietany i pozostaw w ciepłym miejscu na min. 48 godzin w celu ukwaszenia.
    - Gotowy zakwas powinien mieć zapach i smak wyraźnie kwaśny. Niewykorzystany zakwas przechowuj w lodówce do kolejnego wypieku.

    Wypiek w domowym piekarniku:
    - Wszystkie składniki włóż do miski i dobrze wyrób ręcznie lub mikserem. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Formę natłuść olejem i obsyp tą mieszanką.
    - Ciasto chlebowe ponownie zagnieć i włóż do formy. Wyrównaj powierzchnię zwilżoną w wodzie dłonią. Formę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz ok. 50 minut
    - Na dole piekarnika umieść w mniejszej formie 250 ml (1 szklankę) gorącej wody

    Wypiek w automacie:
    - Do formy wlej zakwas i jogurt. Dodaj sól, mieszankę i drożdże. Uruchom automat w programie o najdłuższym (co najmniej 3-godzinnym) czasie wyrastania i pieczenia.
    - W automacie, w którym jest wybór stopnia przyrumienienia, wybierz maksymalny (ciemny brąz). Po wypieku wyjmij chleb z automatu.

    Chleb przechowuj w pojemniku z drewna lub lnianym woreczku.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1536 kJ/367 kcal
    Tłuszcz: 2,0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
    Węglowodany: 75 g
    w tym cukry: 2,0 g
    Błonnik: 8,6 g
    Białko: 7,2 g
    Sól: 0,01 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
    5907690790424

    16 innych produktów w tej samej kategorii: