SKŁADNIKI
mąka ŻYTNIA* typ 720 (70 %), mąka ŻYTNIA* typ 2000 (30 %). (* certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Jest to gotowa mieszanka tradycyjnych ekologicznych mąk żytnich: chlebowej i razowej bez rafinacji, wymielonych ze 100 % ziaren ŻYTA uprawianego w nadbużańskich certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych.
Opracowanie receptury mieszanki nastąpiło, na zlecenie Młynów Wodnych, w wyniku doświadczeń i prób przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Ten chleb ma charakterystyczny naturalny, żytni smak i zapach, dzięki dodatkowi domowego zakwasu żytniego.
Taki chleb w codziennej diecie jest źródłem błonnika, białka roślinnego, składników mineralnych i witamin.
Aby nadać mu swój smak i wzbogacić o dodatkowe wartości odżywcze, warto dodać: zioła, ziarna czy też inne mąki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dodatkowo należy przygotować:
- mieszanka 450 g + 100 g do zakwasu
- zakwas 150 ml
- drożdże suszone 1 mała łyżeczka
- JOGURT naturalny 380 ml
- sól 2 małe łyżeczki
- woda 200 ml do zakwasu
Sporządzenie zakwasu (na min. 48 godzin przed wypiekiem):
- Do litrowego słoja wsyp 100 g mieszanki i zalej 200 ml wody
- Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji śmietany i pozostaw w ciepłym miejscu na min. 48 godzin w celu ukwaszenia.
- Gotowy zakwas powinien mieć zapach i smak wyraźnie kwaśny. Niewykorzystany zakwas przechowuj w lodówce do kolejnego wypieku.
Wypiek w domowym piekarniku:
- Wszystkie składniki włóż do miski i dobrze wyrób ręcznie lub mikserem. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Formę natłuść olejem i obsyp tą mieszanką.
- Ciasto chlebowe ponownie zagnieć i włóż do formy. Wyrównaj powierzchnię zwilżoną w wodzie dłonią. Formę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz ok. 50 minut
- Na dole piekarnika umieść w mniejszej formie 250 ml (1 szklankę) gorącej wody
Wypiek w automacie:
- Do formy wlej zakwas i jogurt. Dodaj sól, mieszankę i drożdże. Uruchom automat w programie o najdłuższym (co najmniej 3-godzinnym) czasie wyrastania i pieczenia.
- W automacie, w którym jest wybór stopnia przyrumienienia, wybierz maksymalny (ciemny brąz). Po wypieku wyjmij chleb z automatu.
Chleb przechowuj w pojemniku z drewna lub lnianym woreczku.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1536 kJ/367 kcal
Tłuszcz: 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 75 g
w tym cukry: 2,0 g
Błonnik: 8,6 g
Białko: 7,2 g
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.