MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO...

    MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO BEZGLUTENOWA 400 g - CELIKO

    Obecnie brak na stanie
    7,73 zł
    Brutto

     
    SKŁADNIKI
    skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa (30 %), glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, drożdże suszone, sól.

    OPIS
    Koncentrat chleba ryżowego w proszku do przygotowania chleba, bułek, pyz drożdżowych i pizzy.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    **** Chleb lub bułki
    Przygotować na chleb lub bułki:
    - 1 opakowanie koncentratu chleba ryżowego (400 g)
    - 130 ml MLEKA*
    - 220 ml wody
    - 1 łyżka stołowa oleju lub stopionego masła
    - 2 JAJA*,
    Porcja na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
    - Chleb można wypiekać bez JAJEK i/lub mleka
    - Jako zamiennika jaj użyj 80- 90 ml wody lub napoju roślinnego
    - Jako zamiennika MLEKA użyj wody lub napoju roślinnego w proporcji 1:1.

    Wykonanie chleba/bułek:
    1. Mieszankę wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i MLEKO o temp. ok. 35 °C, tłuszcz oraz jaja. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 minut.
    Ciasto powinno być bardzo gęste.
    2. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki o wymiarach 12x26 cm (chleb) lub uformowanych na szklance małych foremek z folii aluminiowej (bułki).
    3. Powierzchnię posmarować olejem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut (chleb) i na 15 minut (bułki).
    4. Piec w temperaturze 200 °C, 40-45 minut (chleb), i 30 minut (bułki). Wyrośnięte ciasto w foremkach z folii aluminiowej można uparować na pyzy drożdżowe. Chleb można wypiekać w automacie do chleba.
    Stosować program do wypieku pieczywa bezglutenowego lub krótki (w zależności od stosowanego urządzenia).

    ****Pizza
    Przygotować do pizzy
    - 200 g koncentratu mąki
    - 65 ml mleka
    - 110 ml wody
    - 1/2 łyżki stołowej lub stopionego masła
    - 1 jajo
    - składniki do pizzy wg upodobania: sos pomidorowy, SER żółty, warzywa, wędliny, przyprawy.

    Wykonanie pizzy:
    1. 200g mieszanki wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i MLEKO o temp. ok. 35 °C, tłuszcz oraz jajo.
    2. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 minut. Ciasto powinno być bardzo gęste.
    3. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy ok. 20 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    4. Górę ciasta posmarować delikatnie sosem pomidorowym, a następnie ułożyć składniki wg upodobania.
    5. Całość posypać przyprawami oraz startym serem.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C, 30-35 minut.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g KONCENTRATU
    Wartość energetyczna - 1424 kJ/340 kcal
    Tłuszcz - 0,6 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
    Węglowodany - 78 g
    w tym cukry - 4,8 g
    Białko - 3,0 g
    Sól - 1,8 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać soję, mleko i ich pochodne.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
    5900038001145

    16 innych produktów w tej samej kategorii: