SKŁADNIKI
pestki słonecznika, len mielony odtłuszczony, olej kokosowy, NASIONA SEZAMU, pestki dyni, nasiona słodkiej bazylii, MIGDAŁY, ziarna lnu, mąka kokosowa, sól himalajska różowa, babka jajowata.
OPIS
Mieszanka odżywczych nasion, pestek i orzechów do wypieku zdrowego, domowego chleba. Pełnowartościowe pieczywo bez zbóż, cukru, jaj, nabiału i drożdży.
Waga ok. 630 g po przyrządzeniu (14 porcji), jedna porcja ok. 45 g.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.Olej kokosowy zawarty w opakowaniu rozpuść, np. zanurzając zamkniętą saszetkę w gorącej wodzie.
2.Sypkie składniki umieść w misce, dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz 400 ml gorącej wody i delikatnie wymieszaj masę łyżką.
3.Odczekaj min. 10 min. aż mieszanka wchłonie wodę i zgęstnieje.
4.Wyrabiaj ciasto, dokładnie mieszając składniki, aż masa będzie odchodziła od dłoni. Możesz to robić ręcznie lub za pomocą łopatki albo robota z hakami.
5.Podłużną, małą formę do pieczenia (np. małą keksówkę) posmaruj olejem kokosowym i oprósz mąką.
6.Ciasto przekładaj do formy warstwami, szczelnie dociskając i wyrównując masę.
7.Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez 50 min, używając grzałki góra-dół.
8.Wyjmij gorący chleb z foremki, obróć go i umieść na blaszce do pieczenia, tak aby spodnia część znajdowała się teraz na górze i piecz w temp. 180 °C przez ok. 15 min do zarumienienia całego chleba.
9.Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do wystudzenia na min. 2 godz.
Przechowuj w zamkniętym opakowaniu lub lodówce do 5 dni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g po przyrządzeniu
Wartość energetyczna: 1258 kJ / 300 kcal
Tłuszcz: 23,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,6 g
Węglowodany: 4,0 g
w tym cukry: 1,0 g
Błonnik: 9,3 g
Białko: 13 g
Sól: 1,2 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ORZECHY, orzeszki ziemne.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu.