SKŁADNIKI
pełnoziarniste płatki OWSIANE bezglutenowe*, rodzynki*, płatki kukurydziane* (kasza kukurydziana*, emulgator: lecytyny (ze słonecznika*)), pełnoziarniste płatki ryżowe*, kawałki daktyli*, ziarna słonecznika*, prażone kawałki ORZECHÓW LASKOWYCH*, mielone łuski psyllium*, SEZAM*, siemię lniane*, len złocisty*, otręby OWSIANE bezglutenowe*, kawałki moreli*, sól kamienna, mąka ryżowa*, olej słonecznikowy*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Mieszanka do pieczenia bułek bezglutenowych z musli. Opakowanie wystarcza na 8 bułek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Potrzebne składniki: 350 g mieszanki na bułki, 350 ml wody (letniej)
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra - dół.
2. W misce wymieszać mieszankę na bułki z wodą. Pozostawić mieszankę ciasta do napęcznienia na 5 minut.
3. Zwilżonymi dłońmi podzielić ciasto na osiem równych kawałków, uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kawałki ciasta tak, aby miały około 2 cm wysokości.
4. Umieścić bułki (bez czasu na wyrastanie) na średnim poziomie w nagrzanym piekarniku.
5. Wyjąć z piekarnika po około 35 minutach i pozostawić do ostygnięcia.
Wskazówka: Nadaje się do zamrażania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g suchej mieszanki
Wartość energetyczna: 1601 kJ/381 kcal
Tłuszcz: 11 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5 g
Węglowodany: 52 g
w tym cukry: 11 g
Błonnik: 12 g
Białko: 11 g
Sól: 1,0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SOJĘ, ORZECHY, ORZESZKI ZIEMNE, GORCZYCĘ i łubin.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.