SKŁADNIKI
płatki OWSIANE pełnoziarniste** bezglutenowe 39 %, cukier trzcinowy surowy**, mąka OWSIANA razowa** bezglutenowa 25 %, skrobia ryżowa*, proszek do pieczenia (substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, kwas: winian monopotasowy, skrobia kukurydziana*), sól kamienna, wanilia*. (* składniki ekologiczne, ** składniki z upraw biodynamicznych).
OPIS
Opakowanie zawiera 400 g mieszanki na ciasto i 12 papierowych foremek w różnych wzorach.
Czas przygotowania 15 minut, czas pieczenia 30 minut. Muffinki gotowe są w 45 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do przygotowania ciasta wegetariańskiego dodatkowo potrzebne są: 175 g miękkiego MASŁA, 1 jajko.
Do tego: 200 g małych jabłek pokrojonych w kostkę (najlepiej odmiany Elstar, Boskoop).
Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu, 30 g pokrojonych MIGDAŁÓW (jako kruszonka).
Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół) i ułóż foremki do muffinek na blasze do pieczenia. Wsyp 400 g mieszanki na ciasto do miski, dodaj 175 g MASŁA i 1 jajko, mieszaj rękoma lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta, aż powstanie kruche ciasto. Wyjmij 1/3 ciasta i odłóż na kruszonkę. Do reszty ciasta dodać 200 g pokrojonych w kostkę jabłek i równomiernie zagnieść. Rozłóż ciasto równomiernie do foremek. W tym celu nabierz łyżką stołową czubatą porcję ciasta, napełnij foremki i lekko dociśnij. Opcjonalnie wymieszaj ciasto na kruszonkę z 1/2 łyżeczki cynamonu i 30 g migdałów. Następnie równomiernie rozłóż kruszonkę na wierzchu muffinek. Czas pieczenia: 30 minut na średnim ruszcie piekarnika. Przed spożyciem pozostawić muffinki na ruszcie do wystudzenia.
- Do przygotowania ciasta wegańskiego dodatkowo potrzebne są: 100 g miękkiej margaryny, 100 ml przecieru jabłkowego.
Do tego: 200 g małych jabłek pokrojonych w kostkę (najlepiej odmiany Elstar, Boskoop).
Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu, 30 g pokrojonych MIGDAŁÓW (jako kruszonka).
Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół) i ułóż foremki do muffinek na blasze do pieczenia. Wsyp 400 g mieszanki na ciasto do miski, dodaj 100 g margaryny i 100 ml przecieru jabłkowego, mieszaj mikserem ręcznym, aż powstanie kruche ciasto. Wyjmij 1/3 ciasta i odłóż na kruszonkę. Do reszty ciasta dodać 200 g pokrojonych w kostkę jabłek i równomiernie zagnieść. Rozłóż ciasto równomiernie do foremek. W tym celu nabierz łyżką stołową czubatą porcję ciasta, napełnij foremki i lekko dociśnij. Opcjonalnie wymieszaj ciasto na kruszonkę z 1/2 łyżeczki cynamonu i 30 g migdałów. Następnie równomiernie rozłóż kruszonkę na wierzchu muffinek. Czas pieczenia: 30 minut na średnim ruszcie piekarnika. Przed spożyciem pozostawić muffinki na ruszcie do wystudzenia.
Wskazówka:
Podawać z sosem waniliowym, lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1575 kJ/373 kcal
Tłuszcz: 4,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 72 g
w tym cukry: 29 g
Błonnik: 6,2 g
Białko: 8,5 g
Sól: 0,75 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ORZECHY, SOJĘ, nasiona sezamu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu