SKŁADNIKI
PSZENICA* (certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Produkt sezonowy, dostępny X-XII.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1392 kJ / 329 kcal
Tłuszcz: 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g
Węglowodany: 61 g
w tym cukry: 2,0 g
Błonnik: 8,0 g
Białko: 11 g
Sól: 0,025 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziarno wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę, a później miękką odsączyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Tuż przed podaniem dołożyć pszenicę (zbyt wczesnie wymieszana z masą makową twardnieje). Kutię podwać lekko schłodzoną.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.