SKŁADNIKI
PSZENICA zwyczajna pęczak* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Kutia to jedno z najbardziej popularnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia, słowiańska tradycja na stole wigilijnym. To połączenie PSZENICY i maku z bakaliami, osłodzone miodem.
Opakowanie 500 g zawiera 10 porcji po 50 g. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Źródło białka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1422 kJ/337 kcal
Tłuszcz: 2,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 62 g
w tym cukry: 1,0 g
Błonnik: 12 g
Białko: 11 g
Sól: 0,03 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać ją do wrzącej osolonej wody i gotować około 30 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy kasza bęzie miękka, pozostawić ją pod przykryciem na 5 minut. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:2. Ugotowaną pszenicę połączyć z masą makową, bakaliami i miodem.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte.