SKŁADNIKI
ziarno PSZENICY ORKISZ* oszlifowane. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Produkt sezonowy, dostępny X-XII.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziarno wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę, a później miękkie ziarno odsączyć na sicie.
Mak wypłukać, sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Tuż przed podaniem dołożyć orkisz (zbyt wczesne wymieszane z masą makową twardnieje).
Kutię podawać lekko słodzoną.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1569 kJ/371 kcal
Tłuszcz: 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 66 g
w tym cukry: 2,2 g
Błonnik: 10 g
Białko: 16 g
Sól: 0,025 g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.