SKŁADNIKI
ekologiczne ziarna kakao surowe i mielone. Zawartość tłuszczu kakaowego: min 50 %.
OPIS
Yanachaga to naturalne zmielone ziarna kakao, doskonały dodatek do koktajli, przekąsek i deserów. Ziarna po wyjęciu z owoców kakaowca ulegają fermentacji i suszeniu, następnie są zamrażane do - 60 stopni Celsjusza i mielone.
Nie są one prażone ani alkalizowane, dzięki czemu zachowują swoje właściwości i charakterystyczny dla surowych ziaren kakao smak i jasny kolor. Nie są także odtłuszczane, zachowują tłuszcz, który nadaje napojom aksamitnej konsystencji.
Nie jest to tradycyjne kakao, którego używamy do pieczenia, po zaparzeniu będzie mieć wyczuwalną nutę fermentacji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zmiksować dwie łyżeczki kakao z gorącym mlekiem lub napojem roślinnym, ewentualnie dosłódź do smaku. Ręczne mieszanie może nie wystarczyć ze względu na dużą zawartość tłuszczu!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 2795 kJ/676 kcal
Tłuszcz: 52 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 33 g
Węglowodany: 26 g
w tym cukry: 0,2 g
Białko: 13 g
Sól: 0,2 g
UWAGA
Zbrylenie jest zjawiskiem naturalnym.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.