SKŁADNIKI
herbatka Rooibos* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Rooibos bardzo często zaliczany jest do rodziny herbat, mimo że pochodzi zupełnie z innej grupy roślin i nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. Nazywany czerwonokrzewem, występuje w Afryce, gdzie popularny jest od wielu wieków i ceniony ze względu na smak oraz właściwości zdrowotne. Do Europy przybył dopiero w poprzednim stuleciu, stając się alternatywą dla herbacianych naparów.
Rooibos wyróżnia się swoim bardzo charakterystycznym smakiem. Jest on łagodny, niezwykle słodki, przywołujący na myśl miód, a jednocześnie intensywny – wyraźnie ziołowy. To połączenie sprawia, że Rooibos jest wyjątkowy. Co więcej, zawiera żelazo, cynk i fluor, a nie zawiera kofeiny ani teiny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Liście Rooibosa są bardzo drobno pocięte, dlatego najlepiej parzyć je w sitku lub filtrze. Herbatkę zalewamy wrzątkiem i czekamy 3-5 minut lub nawet dłużej – w celu otrzymania mocniejszego naparu. Rooibos po zaparzeniu cieszy nie tylko doskonałym smakiem i aromatem, ale także piękną, bordową barwą.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.