SKŁADNIKI
herbata Darjeeling* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Herbata Darjeeling pochodzi z Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Ten górzysty region słynie ze swoich malowniczych krajobrazów i bardzo dobrych warunków dla ekologicznej uprawy herbaty. Okres zrywania liści, pąków oraz kwiatów dla Darjeeling przypada pomiędzy marcem a miesiącami jesiennymi. Darjeeling niekiedy nazywana jest szampanem wśród herbat – ze względu na swoje ekskluzywne pochodzenie oraz delikatnie wyczuwalną winną woń muszkatołowca korzennego. W zależności od okresu zbiorów, mogą pojawić się także słodkie, a czasem nawet owocowe nuty. Biorąc pod uwagę inne odmiany czarnych herbat, tę wyróżnia delikatność i mniejsza cierpkość.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Darjeeling poleca się parzyć w temperaturze 95-100 st. C. W zależności od preferencji, należy wsypać do filiżanki
o pojemności 200 ml – ok. ½-1 łyżeczkę liści. Po 2-4 minutach napar trzeba oddzielić od listków.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.