SKŁADNIKI
obłuskane ziarno PSZENICY PŁASKURKI*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Idealnie nadaje się do wzbogacania zup lub przygotowywania świeżych letnich sałatek.
Przepis na Letnia sałatka z płaskurką, melonem i warzywami
Ugotować 320 g ziarna, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie drobno pokroić 4 dymki i 100 g rzodkiewki. Drobno posiekać papryczkę chili i umieścić wszystkie warzywa w misce.
Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, doprawić oliwą, solą i odstawić do zamarynowania.
Drobno pokroić liście endywii i dodać do pokrojonych warzyw, a następnie dodać pokrojonego w kostkę melona (700 g). Dodać dokładnie odsączoną płaskurkę. Skropić pozostałym sokiem z pomarańczy, oliwą i solą, posypać listkami mięty (15 g) i pokruszonym serem Quartirolo (80 g). Wymieszać i podawać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Moczenie nie jest wymagane. Czas gotowania: 20-25 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1529 kJ/364 kcal
Tłuszcz: 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 67 g
w tym cukry: 2,7 g
Błonnik: 6,8 g
Białko: 15 g
Sól: 0,04 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ORZECHY i nasiona sezamu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.