SKŁADNIKI
100 % ekologicznych ziaren kakaowca odmiany Jamaican, Amazon Amelonado, Nacional, Criollo, Rio Caribe, Trinitario, zmielonych kriogenicznie.
OPIS
Kakao ceremonialne to surowe kakao nieodtłuszczone, poddawane wyłącznie delikatnej fermentacji. Dzięki temu udaje się uzyskać odpowiedni profil aromatyczny i lepszą biodostępność zawartych w nim składników aktywnych. Kakao ceremonialne – chociaż nazwa sugeruje na celebrowanie jego spożycia – to coś więcej niż tylko rytuał jego wypijania. Jego wyjątkowość zapewnia dobór odpowiednich odmian kakaowca, właściwa uprawa oraz przestrzeganie procedur dotyczących obróbki pozyskanych ziaren. Sztabka tego kakao jest najbardziej pierwotną, odżywczą formą czekolady i zarazem produktem dla koneserów. Dzięki unikalnemu procesowi kriogenicznego mielenia zachowane zostaje ponad 50 % tłuszczu kakaowego, a łuska - cenne źródło błonnika - zostaje zmielona.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 2268 kJ/542 kcal
Tłuszcz: 46 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 29 g
Węglowodany: 4,7 g
w tym cukry: 1,2 g
Błonnik: 28 g
Białko: 13 g
Sól: 0 g
UWAGA
Kakao ceremonialne odlewane jest ręcznie, nie stosujemy temperowania (krystalizowania się tłuszczu kakaowego). Pojawienie się nalotu, przebarwień oraz wystąpienie różnych struktur powierzchni kakao jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na smak i aromat produktu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej.