SKŁADNIKI
ekspandowana kasza jaglana (71 %), jabłko suszone (18 %), melasa buraczana, miód (6 %), cynamon (0,4 %).
OPIS
Pożywne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Wysoka zawartość: żelaza, magnezu. Naturalne źródło błonnika.
Gotowa do spożycia:
- Dodaj do jogurtu, MLEKA lub napoju roślinnego
- Dodaj do naleśników, ciasta oraz innych dań
- Możesz również chrupać prosto z paczki
Jabłka zapiekane z jaglanką
1. Wsyp do miski: 30 g jaglanki, 35 g suszonej żurawiny, 40 g orzechów włoskich, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę miodu.
2. Wydrąż gniazda w 3 jabłkach i w ich miejsce nałóż jaglankową mieszankę
3. Upiecz: 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
4. Podaj na ciepło z łyżką gęstego jogurtu lub lodami
Co dobrego w jaglance?
magnez - pomaga w prawidłowej syntezie białka i odgrywa rolę w procesie podziału komórek
żelazo - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Powyższe efekty zdrowotne można osiągnąć spożywając co najmniej 50 g produktu dziennie. Znaczenie ma także zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1537 kJ/363 kcal
Tłuszcz: 1,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 76 g
w tym cukry: 24 g
Błonnik: 3,7 g
Białko: 8,8 g
Sól: 0,02 g
żelazo: 4,2 mg (30 % RWS)
magnez: 113 mg (30 % RWS)
RWS - referencyjna wartość spożycia
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte.