SKŁADNIKI
sproszkowane liofilizowane jagody acai (Euterpe oleracea)*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Jagody acai (Euterpe oleracea) rosną wyłącznie w lasach deszczowych Amazonii. Dojrzałe owoce są bogate w substancje odżywcze i fitoskładniki, w tym w składniki mineralne i błonnik.
Liofilizacja to proces suszenia, który polega na usuwaniu wody z zamrożonego wcześniej surowca w drodze tzw. sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Dzięki procesowi liofilizacji produkt zachowuje jak najwięcej wartości odżywczych i fitoskładników.
Wysoka zawartość potasu, wapnia, żelaza, witaminy A.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 łyżeczkę proszku (5 g) dodać do 300 ml MLEKA, napoju sojowego lub ryżowego, mieszać przez 15 sekund, następnie spożyć.
Produkt można także dodać do potraw.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1800 kJ/430 kcal
Tłuszcz: 48 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 29 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 6,0 g
Węglowodany: 35 g
w tym cukry: 0,5 g
Błonnik: 22 g
Białko: 10 g
Sól: 0,16 g
Potas - 1130 mg (56 %)**
Wapń - 320 mg (40 %)**
Żelazo - 5,6 mg (40 %)**
Witamina A - 1095 μg (137 %)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia witamin i składników mineralnych (dla osoby dorosłej)
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Dokładnie zamykać po każdym użyciu.