SKŁADNIKI
ciecierzyca czarna* (53 %), woda, sól. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Niesamowita, niepowtarzalna, bardzo rzadka, bardzo mała, nieregularnie ukształtowana i pomarszczona czarna ciecierzyca. Jest to odmiana uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego, którego Włochy posiadają cenną produkcję.
Produkt gotowy do bezpośredniego spożycia. Może stanowić dodatek do sałat, zup, dań jednogarnkowych. Po odsączeniu z zalewy oraz przemieleniu, stanowić będzie doskonałą podstawę wegańskiego pasztetu.
Naturalne źródło białka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g po odsączeniu
Wartość energetyczna - 470 kJ/112 kcal
Tłuszcz - 1,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 12 g
w tym cukry - 0,3 g
Błonnik - 9,4 g
Białko - 7,0 g
Sól - 0,91 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni