SKŁADNIKI
substancje słodzące: erytrytol (98,5 %), glikozydy stewiolowe ze stewii (1,5 %).
OPIS
Słodzik stołowy w postaci proszku na bazie erytrytolu i glikozydów stewiolowych.
Erytrytol jest to substancja słodząca powstająca poprzez fermentację glukozy przy udziale szczepu drożdży. Naturalnie erytrytol występuje w owocach, takich jak winogrona, melony, gruszki. Występuje również w grzybach, algach morskich i produktach fermentowanych, takich jak sery, wino, piwo, wędliny i sosy sojowe.
Doskonały do słodzenia kawy, herbaty, zimnych i gorących napojów.
Spożywanie żywności zawierającej erytrytol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności zawierającej cukier.
Spożywanie żywności zawierającej erytrytol zamiast cukru pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów.
Zastąpienie cukru erytrytolem pomaga w procesie odchudzania, kontroli masy ciała, gdyż każda łyżeczka słodzika zastosowana zamiast cukru dostarcza 0 kcal, zamiast 72 kcal.
1 łyżeczka słodzika Zielony Listek Stevia z erytrytolem w formie proszku słodzi jak 3 łyżeczki cukru.
Każda łyżeczka słodzika to ZERO kalorii!
SPOSÓB UŻYCIA
Wsypać odpowiednią ilość produktu do napoju i wymieszać, lub posypać owoce, ciasto lub deser.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 0 kJ/0 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 98 g
w tym cukry - 0 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe - 98 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
UWAGA
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.