SKŁADNIKI
100 % czosnek niedźwiedzi* liofilizowany (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Liofilizacja to proces suszenia, który polega na usuwaniu wody z zamrożonego wcześniej surowca w drodze tzw. sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten likwiduje większość zanieczyszczeń mikrobiologicznych, dzięki czemu surowiec może być bezpiecznie przechowywany przez długi okres czasu.
Produkty liofilizowane zachowują w 90 % swój naturalny kształt, barwę i aromat. Dzięki możliwości przeprowadzenia procesu w niskich temperaturach, surowiec przygotowany metodą liofilizacji nie traci cennych witamin i i olejków eterycznych.
Liofilizowany czosnek niedźwiedzi z uprawy ekologicznej można wykorzystać w formie przyprawy jako dodatek do dań, np. zup, sosów, sałatek, marynat, MASŁA ziołowego czy twarożku.
SPOSÓB UŻYCIA
Preferowaną ilość dodać do potrawy lub mieszanki przyprawowej. Dla uzyskania intensywniejszego aromatu, surowiec można uprzednio rozdrobnić.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i zacienionym miejscu.