MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA...

    MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA WIEJSKIEGO DEMETER BIO 450 g - BAUCK HOF

    Obecnie brak na stanie
    9,17 zł
    Brutto

     
    SKŁADNIKI
    mąka PSZENNA** 70 %, mąka ŻYTNIA**, bułka tarta PSZENNA* 5 % (mąka PSZENNA*, sól, drożdże*), zakwas ŻYTNI w proszku* (mąka ŻYTNIA pełnoziarnista*), sól kamienna. (*certyfikowany składnik ekologiczny; **składniki z rolnictwa biodynamicznego)

    OPIS
    Mieszanka do wypieku chleba wiejskiego.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Na bochenek chleba, krótki czas wyrastania ciasta
    1. Wymieszaj masę chlebową (450 g) z 1 opakowaniem suchych drożdży, dodaj 340 ml letniej wody i wyrabiaj przez około 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto.
    2. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
    3. Następnie na posypanej mąką powierzchni roboczej uformuj okrągły bochenek, ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na kolejne 45 minut.
    4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230°C, grzanie góra/dół.
    5. Chleb naciąć nożem i piec na środkowej półce. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 40 minut. Pozwól chlebowi ostygnąć na drucianej kratce.

    Przygotowanie
    Na bochenek chleba, długi czas wyrastania ciasta
    1. Wymieszaj masę chlebową (450 g) z 1/2 paczki suchych drożdży, dodaj 340 ml letniej wody i wyrabiaj przez około 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto.
    2. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na noc (min. 6 godzin) w zakrytej misce w lodówce.
    3. Wyjmij miskę z ciastem z lodówki i odczekaj co najmniej 1 godzinę, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
    4. Następnie na posypanej mąką powierzchni roboczej uformuj okrągły bochenek, ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut.
    5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230°C, grzanie góra/dół.
    6. Chleb naciąć nożem i piec na środkowej półce. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 40 minut. Pozwól chlebowi ostygnąć na drucianej kratce.

    WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100 g
    Wartość energetyczna: 1411 kJ/333 kcal
    Tłuszcz: 1,4 g
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
    Węglowodany: 67 g
    w tym cukry: 0,9 g
    Błonnik: 5,6 g
    Białko: 10 g
    Sól: 1,9 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać inne ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, nasiona SEZAMU, SOJĘ, ORZECHY, ORZESZKI ZIEMNE, GORCZYCĘ i łubin.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
    4015637017761

    16 innych produktów w tej samej kategorii: