SKŁADNIKI
MASŁO shea* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
MASŁO shea BIO PLANÈTE to cząstka Afryki w europejskiej kuchni. To „złoto afrykańskich kobiet” jest nie tylko stosowane tradycyjnie w kosmetyce (do pielęgnacji skóry i włosów) i medycynie, ale jest także obecne w diecie.
MASŁO shea łatwo się rozsmarowuje, ma neutralny smak i zapach oraz dużą odporność na wysokie temperatury i dlatego nadaje się do pieczenia i smażenia.
Ze względu na te właściwości mieszkańcy regionów, w których jest wytwarzane, używają go tradycyjnie jako tłuszczu do smażenia i pieczenia.
Szczególną zaletą MASŁA Shea BIO PLANÈTE jest to, że nadaje ono wypiekom wspaniale chrupiącą, rumianą skórkę.
Oprócz tego zastępuje zwykłe MASŁO pochodzenia zwierzęcego i może być stosowane jako wegańska pasta do smarowania chleba.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3367 kJ / 819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 43 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 42 g
Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukrów, białka i soli.
UWAGA
MASŁO shea w temperaturze do 28 stopni Celsjusza ma konsystencję stałą. W celu zmiany konsystencji na płynną umieścić produkt w kąpieli wodnej.
W przypadku MASŁA shea BIO PLANÈTE substancje zapachowe i smakowe usuwa się za pomocą pary wodnej (dezodorowania). Ta forma fizycznej rafinacji oznacza rezygnację z agresywnych, szkodliwych dla środowiska substancji.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.