SKŁADNIKI
ziarno niebieskiej kukurydzy*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Niebieska kukurydza to 100 % naturalna odmiana kukurydzy uprawiana od setek lat przez Indian z plemienia Hopi oraz Inków na zboczach Andów.
Swój niebieski kolor zawdzięcza obecności antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, nadających barwę kwiatom i owocom.
Zrób swój własny popcorn, zaskocz znajomych, rodzinę i dzieci. Popcorn bluecorn to małe, naturalnie niebieskie ziarenka, które wybuchają szczęściem na śnieżnobiałe! Są pysznie chrupiące, bajecznie lekkie i smaczne, bogate w błonnik a do tego bez glutenu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku: rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć ziarenka. Gdy kukurydza zacznie pękać, nałóż pokrywkę, zmniejsz ogień i praż ok. 3 minuty, od czasu do czasu delikatnie potrząsając garnkiem. Do smaku dodaj sól lub roztopione masło. Smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1474 kJ/349 kcal
Tłuszcz: 5,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
Węglowodany: 60,7 g
w tym cukry: 1,3 g
Błonnik: 8,7 g
Białko: 10,7 g
Sól: <0,01 g
Żelazo: 2,91 mg (21 %)**
Potas: 360 mg (18 %)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia witamin i składników mineralnych (dla osoby dorosłej)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.