SKŁADNIKI
Ciasto cytrynowe* [mąka ryżowa*, surowy cukier trzcinowy*, skrobia kukurydziana*, mąka kukurydziana*, mąka z ŁUBINU SŁODKIEGO*, 1,3 % sok z cytryny w proszku*, 0,4 % skórka z cytryny*, 0,1 % olejek cytrynowy*, sól, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu; substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*; kwas: winiany potasu; emulgator: lecytyny (ze słonecznika*)]; Lukier cytrynowy* (cukier puder*, olejek cytrynowy* 0,1 %). (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Opakowanie zawiera 440 g mieszanki na ciasto cytrynowe, 60 g mieszanki na lukier cytrynowy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g po przygotowaniu
Wartość energetyczna: 1425 kJ/339 kcal
Tłuszcz: 11 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,1 g
Węglowodany: 57 g
w tym cukry: 30 g
Błonnik: 1,2 g
Białko: 2,3 g
Sól: 0,46 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do przygotowania ciasta cytrynowego potrzeba:
- 300 ml napoju sojowego
- 100 g miękkiej margaryny
- 1 łyżka (15 ml) wody lub soku z cytryny do lukru
- Foremka (20-25 cm)
- Mikser ręczny z trzepaczką
1. Rozgrzej piekarnik z funkcją termoobieg do 180°C lub z funkcją grzanie góra/dół, w międzyczasie dobrze nasmaruj formę do pieczenia.
2. Mieszankę do pieczenia z napojem SOJOWYM i margaryną włóż do miski i krótko wszystko wymieszaj mikserem ręcznym z trzepaczką na niskich obrotach. Następnie kontynuuj ubijanie na najwyższym poziomie, aż powstanie jednolite ciasto (ok. 2 minuty). Włóż ciasto do formy i trochę wygładź.
3. Ciasto cytrynowe piecz na dolnym ruszcie przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub ok. 60 minut w temperaturze 180°C przy grzaniu z funkcją góra/dół.
4. Pod koniec pieczenia sprawdź stopień wypieczenia drewnianym szpikulcem na środku ciasta. Jeśli ciasto przykleja się do patyczka, w razie potrzeby zwiększ czas pieczenia o około 5 minut i spróbuj ponownie.
5. Najpierw odstaw ciasto na 15 minut w foremce na ruszcie, a następnie ostrożnie wyjmij je z foremki. Wymieszaj mieszankę na lukier cytrynowy z 1 łyżką wody lub soku z cytryny i rozprowadź na jeszcze ciepłym cieście. Pozwól mu całkowicie schłodzić się na ruszcie.
UWAGA
Ciasto cytrynowe można również przygotować z innymi napojami roślinnymi. Należy pamiętać, że konsystencja może różnić się w przypadku stosowania innych napojów roślinnych. Do przygotowania polecamy napój sojowy.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od ciepła.