SKŁADNIKI
mąka z PSZENICY ORKISZ chlebowa*, mąka z PSZENICY ORKISZ razowa*, zakwas ŻYTNI*, drożdże*, sól. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
W opakowaniu znajduje się saszetka z drożdżami bio.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do miski wsypać 500 g mieszanki do wypieku chleba wraz z drożdżami, które znajdują się w saszetce wewnątrz opakowania, następnie dolać 350 ml letniej wody (o temperaturze około 36°C) i dokładnie wymieszać.
2. Wyłożyć formę do wypieku papierem do pieczenia lub nasmarować olejem.
3. Wymieszaną masę, przełożyć do formy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia (na około 2 godziny do podwojenia objętości).
4. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C, piec 15 minut na dolnej grzałce, następnie ustawić temperaturę na 200°C, zmienić grzanie na góra-dół i piec jeszcze około 25 minut do momentu powstania brązowej skórki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1398 kJ/334 kcal
Tłuszcz: 2,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 64,7 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 13,5 g
Sól: 2,0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SEZAM, SOJĘ, orzechy.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.