HERBATA CZARNA WAKOUCHA JAPOŃSKA BIO...

    HERBATA CZARNA WAKOUCHA JAPOŃSKA BIO 60 g - MOYA MATCHA

    Obecnie brak na stanie
    36,10 zł
    Brutto

     
    SKŁADNIKI
    herbata czarna wakoucha* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Smak tej czarnej herbaty liściastej jest wyrafinowany, delikatnie kwiatowy z wyczuwalnymi nutami miodu i przypraw.
    Słowo „kou-cha” tłumaczy się jako „herbatę o kolorze karmazynu”. To określenie wakoucha zawdzięcza miękkiej japońskiej wodzie, którą susz barwił na odcień ciemnej czerwieni z domieszką błękitu. Również dlatego w przeszłości była ona nazywana herbatą czerwoną. Po zaparzeniu wodą o średniej twardości, bardziej typową dla krajów Europy, napar z wakouchy nabiera intensywnego koloru ciemnego bursztynu.
    Moya Wakoucha pochodzi z regionu Mie na wyspie Honsiu.
    Czarna herbata wakoucha sprawdzi się jako towarzyszka posiłków oraz deserów, których słodycz przełamie swoim smakiem.
    Jak każda czarna herbata, także wakoucha po zbiorach jest suszona, a następnie poddawana procesowi fermentacji, co odróżnia ją od herbaty zielonej. Wynikiem tego procesu jest jej ciemny kolor, lekko ziemisty smak i niższa zawartość kofeiny niż na przykład w zielonej senchy.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    3 g herbaty wsypać do filiżanki i zalać 150 ml wody o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Czas parzenia: 3-4 minuty.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
    5903849453141

    16 innych produktów w tej samej kategorii: