SKŁADNIKI
ziarno ŻYTA*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
ŻYTO jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Z ŻYTA możemy zrobić różne wyroby: pieczywo, płatki, słodycze, a nawet alkohol.
Po ugotowaniu możemy dodać ziarno do smarowania, past, kasz, sałatek, do zapiekania.
ŻYTO można także stosować jako dodatek np. do pieczonego chleba, lub zmielić na pełnoziarnistą mąkę.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1358 kJ/322 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 60,7 g
w tym cukry: 1,0 g
Błonnik: 13,2 g
Białko: 9,5 g
Sól: 0,01 g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.