SKŁADNIKI
ekologiczny olej z zarodków rzepaku tłoczony na zimno.
OPIS
Olej tłoczony na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z klasyfikowanych najlepszych ziaren, pozbawionych gorzkiej okrywy nasiennej.
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarty w oleju kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Spożywanie 2 g ALA dziennie (23 g oleju rzepakowego, ok. 2 łyżek stołowych) w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.
Idealny do sałatek, gotowania, pieczenia ciast i smażenia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,7 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 64,8 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 27,5 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Witamina E - 36 mg (300 %)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia witaminy E (dla osoby dorosłej)
Omega-3 - 8,8 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.