SKŁADNIKI
nasiona babki jajowatej* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
OPIS
Nasiona babki jajowatej, z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika, stają się coraz bardziej popularne. W obecności wody, uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie treści zalegających w jelitach. Nasiona można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także dodatek do pieczywa lub zagęszczacz do zup i sosów.
ZALECANE SPOŻYCIE
Nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania nasion zalecane jest picie dużej ilości płynów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1030 kJ / 251 kcal
Tłuszcz - 4,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 3,9 g
w tym cukry - 0,5 g
Błonnik - 64 g
Białko - 17 g
Sól - 0,06 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.