SKŁADNIKI
surowy cukier trzcinowy*, mąka ryżowa*, skrobia kukurydziana*, 11,1 % kuwertura gorzka* (miazga kakaowa*, cukier*, tłuszcz kakaowy*), 7,1 % kakao w proszku*, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu; błonnik jabłkowy*, kwas: winiany potasu; substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*; sól, emulgator: lecytyny (ze słonecznika)*; substancja zagęszczająca: guma guar*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g po przygotowaniu
Wartość energetyczna: 1404 kJ/335 kcal
Tłuszcz: 16 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,7 g
Węglowodany: 43 g
w tym cukry: 22 g
Błonnik: 2,7 g
Białko: 4,0 g
Sól: 0,65 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do przygotowania ciasta potrzeba:
- 300 ml napoju sojowego
- 100 g miękkiej margaryny
- Foremka (20-25 cm)
- Mikser ręczny z trzepaczką
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją termoobieg lub grzanie z funkcją góra/dół, w międzyczasie nasmaruj formę do pieczenia.
2. Do miski wsypać mieszankę do pieczenia, napój SOJOWY i margarynę. Używając miksera ręcznego z trzepaczką, wymieszaj wszystko krótko na niskich obrotach. Następnie kontynuuj ubijanie przez 2 minuty na najwyższym poziomie, aż masa stanie się kremowa i puszysta. Włóż ciasto do formy i trochę wygładź.
3. Ciasto piec na środkowym ruszcie przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C z funkcją termoobieg lub ok. 60 minut w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra/dół.
4. Pod koniec pieczenia sprawdź stopień wypieczenia drewnianym szpikulcem na środku ciasta. Jeśli ciasto przykleja się do patyczka, w razie potrzeby zwiększ czas pieczenia o około 5 minut i spróbuj ponownie.
5. Najpierw odstaw ciasto w foremce na ruszcie na 15 minut, następnie wyjmij je z foremki i pozwól mu całkowicie ostygnąć na ruszcie.
Wskazówka
Twoje ciasto będzie jeszcze bardziej czekoladowe, jeśli po ostygnięciu pokryjesz je polewą czekoladową.
UWAGA
Możesz również przygotować ciasto czekoladowe z innymi napojami roślinnymi. Należy pamiętać, że konsystencja może się różnić w przypadku stosowania innych napojów roślinnych. Do przygotowania polecamy napój sojowy.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od ciepła.