SKŁADNIKI
ekologiczny ekstrakt z kokosa, woda
OPIS
Idealny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej w szczególności wietnamskiej, tajskiej czy indonezyjskiej. Również może służyć jako zamiennik śmietan czy MLEKA krowiego do „zaklepywania – zabielania” dań kuchni Polskiej. Stosować można również jako znakomity dodatek do sosów i zup oraz deserów. Chociaż MLEKO kokosowe w puszkach jest dostępne jako produkt o obniżonej zawartości tłuszczu i zawiera około połowy tłuszczu w zwykłym produkcie (kokos), jego skład w produkcie może mieć wpływ na gęstość samego produktu jak i potraw gdzie było wykorzystywane.
W przeciwieństwie do MLEKA krowiego MLEKO kokosowe nie zawiera laktozy, więc może być stosowane jako substytut MLEKA dla osób z nietolerancją laktozy. MLEKO kokosowe jest również popularnym wyborem wśród wegan i stanowi doskonałą bazę do smoothie lub koktajli mlecznych i może być używane jako alternatywa dla nabiału podczas pieczenia.
SPOSÓB UŻYCIA
Dodaj niewielką ilość (wedle uznania) do swoich ulubionych potraw zup, sosów, deserów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 714 kJ/171 kcal
Tłuszcz: 17 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 16 g
Węglowodany: 2,7 g
w tym cukry: 1,7 g
Białko: 1,4 g
Sól: 0,03 g
UWAGA
W temperaturze poniżej 20°C napój kokosowy ma tendencję do krzepnięcia.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze 20 - 30°C. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.